Galleri Fjordheim 2024
Galleri Fjordheim har gjennom 30 år hatt skiftende utstillinger av norsk samtidskunst og kunsthåndverk gjennom året.
Galleriets lokaler finner vi blant annet i en verneverdig bygning fra 1913 der RV 4 møter E6 ved Mjøsbrua. Galleriet har gjennom sin lange historie vært et naturlig kulturelt krysspunkt mellom Oppland og Hedmark
Fjordheim ligger vakkert til på en odde, med egen brygge, som kan brukes hvis du ankommer med båt. På varme sommerdager er det deilig med et forfriskende bad.
Det planlegges ny bru for E6, som kan medføre at Fjordheim vil ligge i veien og kanskje må rives. Vi vil nyte den helt spesielle atmosfæren dette fantastiske stedet har, så lenge det er mulig.
Det gleder oss at så mange finner veien til denne fantastiske perlen. Vi ønsker at enda flere skal få nyte dette flotte stedet. Fjellgalleriet med sin unike karakter bidrar til Kreative prosjektutstillinger også i 2024.
I tilknytning til galleriet har vi egen kunsthåndverksbutikkk. Flittige fruers marked holder også til på Fjordheim. Dette er et lite marked hvor hobbyprodusenter får legge ut sine hjemmelagde varer for salg.
Husets atmosfære gjør at et besøk på Fjordheim alltid er en flott opplevelse. Uansett vær, er det en fin dag hos oss.Vi nyter varmen fra peisen på gråværsdager, eller koser oss i den nydelige eplehagen i solskinn. Ellens deilige gjærbakst, eller noe annet godt, kan du også få kjøpt fra den hyggelige kafeen. Vi ønsker oss et levende galleri, og kontakt oss gjerne hvis du ønsker en spesiell event. Vi ønsker å få til kvelder hvor vi kan bli bedre kjent med de aktuelle kunstnerne
ÅPNINGSTIDER
fra 4. mai 2024
lørdag 12-16
søndag 12-16
.
Starten på et kulturelt knutepunkt.
Og 22 år etter åpningen av Galleri Fjordheim sitter de to ute på en krakk på det praktfulle stedet. De to som var med på ideen arbeidet fram til et galleri, og som fortsatt driver med det.
Det er hun som driver galleriet, sier Einar Sigstad kort og konsist og peker på Lise Rolid.
Rolid og Sigstad forteller at det var på åpningsfesten i november 1985 for Mjøsbrua, at de bestemte seg for at eiendommen måtte reddes. Eiendommen som i utgangspunktet var ei hytte. Tegnet av arkitekt Sverre Knutsen fra Oslo, for grunneier og storbonde Anton Skulhus. Hytta ble bygd i 1903. Ti år seinere ble hytta utvidet til et hus. Arkitekt Knutsen flyttet selv til stedet og bodde der fra 1938 til 1964. Han giftet seg nemlig med arvingen etter Skulhus. Etter hvert havnet eiendommen i Gjøvik kommunes eie, og er det fortsatt.
Da vi begynte å jobbe med bygningene her, så det ikke ut. Det rant inn vann alle steder. Det var en veldig jobb å få satt i stand bygningene til et galleri, forteller Rolid og Sigstad.
For hele Mjøsregionen
Men i 1987 ble galleriet åpnet, drevet av en stiftelse.
Mjøsbrua og Biri er et samferdselsmessig knutepunkt for hele mjøsregionen. En knutepunkt er også Galleri Fjordheim blitt for kunst og kultur.
Søndag er kunstdag
Galleriet har prøvd seg med å ha åpent hele uka. Men det var det ikke behov for, viste det seg.
Nå har vi åpent i helgene. Søndag er den beste dagen. Mest folk er det når uteværet ikke er av det aller beste, sier Einar Sigstad.
Sesongen går fra mai/juni til og med jul. Sommerutstillingen og juleutstillingen er de to store utstillinger. De to samler kunst fra rundt 40 kunstnere hver. Ellers er det separatutstillinger det dreier seg om.
Bare profesjonelle
Kunst fra profesjonelle kunstnere. Det sa vi da vi startet, og det holder vi fortsatt på, sier Lise Rolid.
Driften av galleriet finansieres gjennom salget av kunst. Dette er eneste inntekt, i tillegg til et årlig tilskudd fra Gjøvik kommune på 20.000 kroner.
I 2007 gikk salget veldig bra. I 2008 var det også bra, til tross for all snakk om finanskrisen, opplyser Rolid.
Årets sesong er så vidt kommet i gang. For tre uker siden åpnet separatutstilling med Heidrun Formos strikkete tekstiler. Formo er fra Biri. Og Eli Hovdenaks humoristiske bildekunst ble åpnet samtidig. Denne helga er siste sjanse til å se de to. I Fjellgalleriet i kjelleren skal Olav Skipnes (Hamar) sine veldig spesielle og artige hologram stå hele sommeren.
Jan Frode Simensen, o.a. 2009
Tidligere Gallerist, Lise Rolid og Stiftelsens leder Einar sigstad.